7e jaar gastronomie en events

In het zevende jaar G&E ga je je verdiepen in nieuwe keukentechnieken en -processen. Je kookt op culinair niveau in ons à la carte restaurant en neemt deel aan een aantal grote events in samenwerking met Belgische topchefs.

Je krijgt ruimte om je eigen creatieve gerechten te ontwikkelen en wordt daarbij geholpen met de onderbouwde feedback van vakspecialisten.

Als beroepsleerling krijg je door de algemene vakken niet alleen een diploma maar ook de nodige hulpmiddelen om een eigen zaak te starten. Heb je een technische richting gevolgd, dan krijg je vrijstellingen voor de algemene vakken.

Wie ben je?

  • Je wil je specialiseren zowel in ‘fine dining’ als in de eventsector en wil hier creatief aan de slag gaan.
  • Je wil later passioneel koken op hoog niveau zowel in een restaurant als op grotere feesten.
  • Je kijkt uit naar een interessante stage in gerenommeerde topzaken in binnen- en buitenland. Je wil jezelf uitdagen en voortdurend bijleren en verbeteren.

Wat leer je zoal?

  • Je leert nieuwe technieken beheersen in de keuken; zo leer je o.a. werken met Pacojet, Röner, thermomix, green egg, yakiniku enz.
  • Je leert gastronomische gerechten opbouwen en bereiden voor zowel het didactisch gastenrestaurant “Hof van Leysen” als voor grotere gezelschappen en banketten op verplaatsing.
  • Je leert de kneepjes van het vacuümgaren, koken op lage temperatuur en fermenteren en volgt de allernieuwste tendensen uit de culinaire wereld.
  • Je krijgt de principes van compositie, vormleer en kleurenleer aangereikt en leert basistechnieken en -schikkingen toepassen in gelegenheids- en seizoensgebonden opdrachten
  • Op events in binnen- en buitenland doe je veel praktische ervaring op.
  • Je leert over aankoop- en verkooptechnieken, stockbeheer, marketing, omgangsvormen en integrale kwaliteitszorg.
  • Je leert recepten analyseren, de kostprijs berekenen en een menu samenstellen.
  • Je leert hoe je een horecabedrijf opstart, inclusief de restaurantinrichting en het meubilair, alsook het personeelsbeleid.
  • We stimuleren je om aandacht te hebben voor hygiëne en veiligheid, alsook duurzaamheid, ecologie en no waste. 
  • Je bezoekt groothandelaars, producenten, vakbeurzen en professionele degustaties en je volgt boeiende workshops bij professionele chefs.
  • Bekijk de lessentabel onderaan de pagina.

 

7de jaar banketaannemer traiteur

Je krijgt les van

  • een leerkrachtenteam met jarenlange ervaring als deskundig professional in topzaken met bijbehorende connecties, alsook met lange ervaring als leerkracht.
  • leerkrachten met wedstrijdervaring die de leerlingen begeleiden tijdens gerenomeerde wedstrijden in binnen- en buitenland.
  • Onze leerkrachten zijn gedreven vakspecialisten die zich blijven bijscholen en je stimuleren met passie en opbouwende feedback.

Nog meer troeven:

  • PIVA beschikt over moderne keukens met de laatste nieuwe apparatuur.
  • Je maakt uitstappen naar producenten, telers en groothandelaars.
  • De blokstage staat centraal, die kan je doen in een gerenommeerd restaurant of cateringbedrijf, zelfs in het buitenland.
  • Je doet ervaring op in ons didactisch gastenrestaurant Hof Van Leysen en bij grote evenementen zoals Antwerp Diner, Gault&Millau Culinary Innovators Award,Tefaf, San Pellegrino 50 Best, Meat & Greet enz…
  • Wanneer je afgestudeerd bent, kan je begeleid worden naar een buitenlandse stage via het Erasmus+ project of Master Talent Foundation.

 

Lessentabel

AV levensbeschouwelijk vak 2
AV lichamelijke opvoeding 2
AV project algemene vakken 6
AV Frans 2
     
TV technologie speciale bereidingen 2
TV bedrijfsmanagement 2
TV drank en wijn in de gastronomie 2
     
PV praktijk keuken 6
PV Hof van Leysen keuken 8
     
  Totaal aantal uren 32
     
  blokstage specialiteitenrestaurant (weken) 8*

* Stage 7BGE: 8 weken waarvan 4 weken mogelijk in het buitenland met Erasmus 

AV: Algemeen Vak, TV:Technisch Vak, PV: Praktijk Vak