Fase 2 Renovatie keukens in hotelblok
Op campus PIVA, dé plek waar zowel jongeren als volwassenen worden opgeleid tot de culinaire professionals van de toekomst, is aannemer dhulst’ volop bezig met de tweede fase van de renovatie van de keukens. Sinds eind maart wordt er gewerkt aan de keukens op de gelijkvloerse en eerste verdieping. Vanaf volgend schooljaar zullen alle gasvuren in deze hotelvleugel vervangen zijn door duurzamere inductievuren. Die zijn niet alleen duurzamer maar ook makkelijker en sneller te onderhouden. En dat klinkt de leerlingen en cursisten natuurlijk als muziek in de oren.
“Met deze investering van 8,7 miljoen euro bewijzen we ons geloof in de kracht van kwaliteitsvol beroepsonderwijs. Door moderne, maar ook duurzame keukens ter beschikking te stellen aan onze leerlingen en cursisten, zorgen we voor degelijke opleidingen die afgestemd zijn op de huidige en toekomstige noden van de horecasector,” licht Luk Lemmens, gedeputeerde voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen, toe.
In september 2023 namen PIVA en CVO Vitant al vier gerenoveerde keukens op de 2de verdieping in gebruik. Daarnaast ondergingen ook drie verbruiksruimtes en het wijnkundelokaal op dezelfde verdieping een totale metamorfose. Eind maart is de tweede en laatste fase gestart van het project waarbij de keukens op de gelijkvloerse en eerste verdieping aan bod komen. Ook deze keukens zullen binnenkort voldoen aan de modernste eisen qua duurzaamheid en gebruiksgemak.
Architectenbureau Stramien en bouwbedrijf dhulst’ werkten een vernieuwend architecturaal concept uit dat de bestaande ruimte zal transformeren naar een professioneel, functioneel en onderhoudsvriendelijk geheel. Alle leslokalen zullen bovendien worden uitgerust met multimedia-apparatuur zodat de lessen verrijkt kunnen worden met beeldmateriaal. Ook de nieuwste ICT-toepassingen omtrent voedselveiligheid, voorraadbeheer, kostprijsberekening e.d. zullen worden toegepast.
Investeren in een duurzame toekomst
De provincie Antwerpen investeert fors in de renovatie van de infrastructuur op campus PIVA. Dit ambitieuze project omvat de vernieuwing van in totaal 10 keukens, verbruikerszalen en het wijnkennislokaal.
Centraal in deze renovatie staan duurzaamheid en innovatie, waarbij nieuwe inductievuren de traditionele gasvuren vervangen. “Dit past volledig binnen het bredere kader van het provinciaal klimaatplan 'Plan Vandaag', dat streeft naar klimaatneutraliteit. De renovatie omvat ook de volledige vernieuwing van achterliggende technieken, waaronder ventilatie- en elektrische systemen, om een gezond en energiezuinig binnenklimaat te garanderen,” vult gedeputeerde Luk Lemmens nog aan.
Inductievuren: efficiënter, veiliger én zuiniger
De overstap naar professionele inductievuren past binnen de duurzaamheidsdoelstellingen van PIVA en CVO Vitant: "In onze voortdurende inspanning om zowel de ecologische voetafdruk van onze opleidingen te verkleinen als onze leerlingen en cursisten voor te bereiden op de toekomst, is de keuze voor inductievuren een logische stap. Deze technologie, die steeds vaker wordt toegepast in de horecabranche, zorgt niet alleen voor een directe vermindering van gasverbruik, maar draagt ook bij aan een veiligere en gebruiksvriendelijkere leeromgeving. Bovendien is de efficiëntie van de inductievuren, waarbij energie direct wordt overgedragen aan de pannen, een belangrijke factor in het verminderen van de operationele kosten op lange termijn," aldus Dirk De Wilde, adjunct-directeur van CVO Vitant.
Toch worden niet alle gasvuren op de campus vandaag al vervangen. “De keukens van het CVO-gebouw (slechts 10 jaar oud) en in de slagerij-afdeling werken nog wel met gasfornuizen wat ook nodig is voor de realisatie van de leerplandoelstellingen die het gebruik van de verschillende verwarmingsbronnen opleggen,” vult Dirk De Wilde nog aan.
Pedagogische meerwaarde
De vernieuwing van de keukens gaat hand in hand met een pedagogische innovatie. “De renovatie van onze keukens is niet enkel een fysieke transformatie maar ook een pedagogische vooruitgang. Door deze aanpassingen kunnen we onze leerlingen een nog rijkere leerervaring bieden, gericht op samenwerking, veiligheid en efficiëntie.
De installatie van inductievuren illustreert onze ambitie om voorop te lopen in de adoptie van duurzame en innovatieve kooktechnologieën en daarmee creëren we een aangenamere werkomgeving voor zowel leerkrachten, leerlingen als cursisten,” vult Toon Veelaert, directeur van PIVA, nog aan.
Optimaal benutten van de investering
Zowel gedeputeerde Luk Lemmens als de directieleden van PIVA en CVO Vitant benadrukken het belang van de samenwerking tussen PIVA en CVO Vitant waardoor de investering optimaal wordt benut. Zowel de leerlingen van het secundair onderwijs als de cursisten van het volwassenenonderwijs kunnen genieten van de vernieuwde faciliteiten.