Pastry Lions winnen Eco-responsible Award op WK Patisserie

publish date
27.01.2025

Een dikke proficiat aan de Belgische Pastry Lions voor hun prestaties op de Coupe du Monde de la Pâtisserie (Wereldbeker Patisserie) Grand Final 2025 in Lyon! Ze werden 5de beste van de wereld en werden beloond met de Special Eco-responsible Award. Proficiat aan Marijn Coertjens (chocolade specialist), onze leerkrachten Raoul Andriessen (suiker specialist) en Dieter Charels (ijs specialist) en hun coach Jean-Phiilppe Darcis. We zijn onder de indruk!

The special eco-responsible award gaat naar het Belgisch team

In januari 2024 veroverde het Belgische team, de Pastry Lions, een felbegeerde wild card voor de Coupe du Monde de la Pâtisserie in Lyon. Twee sleutelfiguren van het team op de finale waren PIVA-leerkrachten Raoul Andriessen, expert in suikerwerk, en Dieter Charels, specialist in ijsbereidingen.

Op dit prestigieuze wereldkampioenschap streden teams uit 18 landen tegen elkaar. Binnen een tijdslimiet van 9 uur creëerden de deelnemers diverse meesterwerken rond een opgelegd thema: 'National heritage'. De teams presenteerden elk 3 ijstaarten, 10 dessertborden, 26 chocoladesnacks en indrukwekkende ijs- en chocoladesculpturen.

Intensieve voorbereiding

"De voorbereiding was intens", vertelde Dieter Charels aan VRT de dag voor de wedstrijd. "We moeten heel veel maken op een beperkte tijd. Op school hebben we een lokaal gekregen waar we de keuken van het WK hebben nagebouwd. Alles moet tot in de puntjes in orde zijn."

Opoffering en passie

Volgens hun collega’s hebben Raoul en Dieter het afgelopen jaar vrijwel al hun vrije tijd in de voorbereidingen gestoken. “Dieter sloot iets later aan, maar Raoul traint hier al twee jaar keihard voor,” vertelt collega Evelien. “Ze hebben hier dagelijks aan gewerkt.”

Jolien, een andere collega, voegt lachend toe: “Ik heb zelfs voorgesteld om een bed op school neer te zetten. Ze zijn er zó veel mee bezig. Zelfs de leerlingen voelen de spanning en leven mee.”

Nationaal erfgoed

Het thema van het WK Patisserie was 'National Heritage'. Het Belgisch team vertaalde dit naar volgende desserten:

FROZEN DESSERT: Elf jaar na de stichting van België in 1830 liet Adolphe Sax de wereld kennismaken met zijn legendarische uitvinding: de saxofoon. Met zijn elegante ontwerp en zwoele geluid is dit instrument synoniem geworden voor verfijning en passie. Als je zijn sensuele muziek hoort opkomen in een film, pas dan op: de temperatuur gaat stijgen.

RESTAURANT DESSERT: Ze presenteerden een creatie geïnspireerd op het iconische Belgische kersenbier, gecombineerd met typisch Belgische smaken zoals chocolade en speculaas. Ze namen elk aspect van het bier en bewerkten het op een andere manier om het weer samen te brengen bij het aankleden van het dessert: kersen, bierschuim, bier, gist en het overgebleven deel van de kersen nadat ze uit het bier zijn gehaald.

SHOW CHOCOLAT: Wat brouwen die gekke Belgische professoren in hun chocoladelab? Ze begonnen met de sublieme Valrhona chocolades: de Inspiration Raspberry en Yuzu gecombineerd met de romige Bahibé om een nieuwe chocoladesensatie te creëren. Deze smaken worden onderstreept met rijke fruitige Valrhona Manjari pure chocolade, een vleugje bosaardbei en een vleugje extra Yuzu... et voilà!

Pastry Lions in de pers: