GVA: Minder bakkerijen, maar de opleiding zit vol

publish date
06.09.2024

In het straatbeeld zien we dat het aantal bakkerijen afneemt, maar tegelijkertijd besluiten steeds meer jongeren om een opleiding tot bakker te volgen. Ook dit schooljaar is er een stijging in het aantal leerlingen bakkerij in PIVA. Waarom is het voor bakkerijen dan zo moeilijk om personeel te vinden?

PIVA Bakkerij

De voorbije vier jaar kent onze opleiding bakkerij een stijging van bijna 30 procent. Hoe valt dit te rijmen met schaarser wordend bakkerspersoneel?

Technische directeur Koen Van Helden geeft enkele mogelijke redenen in Gazet van Antwerpen:

  • "Het klopt dat de laatste twintig jaar steeds meer kleine bakkerijen wegvallen in Vlaanderen. Maar daar staat tegenover dat er meer grote, industriële bakkerijen zijn bijgekomen die verschillende filialen uitbaten."
  • “We zien steeds meer oud-leerlingen in de productontwikkeling van een voedingsbedrijf starten, bijvoorbeeld. Er gaan ook meer leerlingen verder studeren: bij onze studierichting bakkerijtechnieken gaat nu bijna de helft naar het hoger onderwijs, bijvoorbeeld de bachelor bio- en agrotechnieken.”
  •  “Een bakkerij starten is duur: een pand huren, ovens en machines kopen, een winkel inrichten, dan kom je alles samen al snel aan 800.000 euro. Een standaard bakkersoven alleen al kost gemakkelijk 90.000 euro. Het is niet gemakkelijk om zo’n sommen te gaan lenen. In onze afstudeerrichtingen chocolade en ijsbereidingen zien we veel meer nieuwe zaken, want een chocolaterie of ijssalon starten vraagt veel minder startkosten.”

Koen Van Helden heeft vertrouwen in de toekomst van het supermooi beroep van bakker. De stiel kent de laatste vijftien jaar veel technologische innovaties die nachturen uitsparen, zoals een remrijskast die het rijzen van het deeg vertraagt tot ’s ochtends. Die innovaties zorgen voor een betere balans tussen werk en sociaal leven van de bakker.

6 bakkerijtechnieken schooljaar 2023-2024
Suhana Asruf Callaert (midden) met medestudenten uit 6BT

Oud-leerling Suhana: "Bakkers zijn eigenlijk ondergewaardeerd"

Suhana Asruf Callaert studeerde vorig jaar af in bakkerijtechnieken. Zij is één van de oud-leerlingen die ervoor kiest om verder te studeren.

Suhana startte in PIVA in 5BT na enkele jaren latijn en kunstonderwijs. “Ik sta al van kinds af aan heel graag in de keuken en had wel de stiekeme droom om een eigen zaak te starten. Maar tijdens mijn stages begon ik te beseffen dat dat redelijk onrealistisch zou zijn.”

Tijdens haar stage bij een kleine dorpsbakker werd de theorie van budgetbeheer een pak concreter voor Suhana: “Alles wordt duurder, ook de basisproducten voor bakkers. Je moet een keuze maken, goedkopere ingrediënten gebruiken of dure kwaliteitsproducten gebruiken. Vanille bijvoorbeeld, dat is echt onbetaalbaar geworden.”

Met haar diploma bakkerijtechnieken op zak begint Suhana binnenkort aan de opleiding psychologie aan de KU Leuven. 

>> Lees het volledige interview in Gazet van Antwerpen