PIVA slagerij slokop op Saveurs et Métiers

publish date
20.01.2023

Zeg niet zomaar hesp tegen een ham van PIVA. Klassieke kookham of fantasie kookham, de leerlingen van PIVA maken de lekkerste hammen voor de vakbeurs Saveurs et Métiers 2023 in Namur Expo.

Ter gelegenheid van de vakbeurs Saveurs et Métiers 2023 voor voedingsretail in de expo in Namen, organiseerde de vzw ‘De Belgische Beenhouwerij’ op zondag 15 januari 2023 een nationale vakwedstrijd met als thema ‘kookham’. Naast de wedstrijd voor slagers was er ook een wedstrijd voor leerlingen slagerij. De leerlingen konden deelnemen in twee rubrieken, nl. een klassieke kookham of een fantasie kookham.

Alle ingediende kookhammen moesten vergezeld zijn van een anonieme technische fiche waarop de naam van het product, alsook de lijst met ingrediënten en allergenen. De kookhammen werden beoordeeld op smaak, geur, textuur, snijbaarheid, uitzicht. Bij de fantasie kookham werd er extra gekeken naar originaliteit en creativeit.

In de rubriek fantasieham nemen leerlingen van het vijfde jaar Slagerijtechnieken het podium in met de 1ste, 2de en 3de plaats. In de rubriek klassieke kookham gaan de eerste en tweede plaats naar leerlingen Slagerij Duaal van CLW Antwerpen op campus PIVA.

5STa met hun kookham
Nick Vyt, Lowie Stoffelen, Olivier Vervaet, Stijn Vergote, Rory Roofthooft, Alexander Rossatti, Louis Michel Troupin

Leerlingen van het 5de jaar Slagerijtechnieken onder begeleiding van Tony De Clercq

  • 1e plaats voor Olivier Vervaet. Hij behaalde goud (meer dan 90%) met kruidenham.
  • 2e plaats voor Nick Vyt. Hij behaalde goud met gebakken beenham.
  • 3e plaats voor Rory Roofthooft. Hij behaalde goud met honingham.
  • Een mooie score van meer dan 80% voor Stijn Vergote met zijn Italiaanse ham.
  • Alexander Rossatti behaalde meer dan 70% met zijn gerookte beenham.
  • De lekkere natuurham van Louis Michel Troupin werd om technische redenen niet beoordeeld.

 

Leerlingen slagerij duaal
Senne De Cloedt en Yinthe Van Moer van slagerij duaal

Leerlingen Slagerij Duaal onder begeleiding van Bert Segers

  • 1e plaats voor Senne De Cloedt. Hij behaalde goud (meer dan 90%) met natuurham.
  • 2e plaats voor Kenji Fioole. Hij behaalde eveneens goud met natuurham.
  • Yinthe Van Moer scoorde eveneens meer dan 90% voor Italiaanse ham.
  • Ook Adonay Veli behaalde meer dan 90% voor beenham.

Bert Vogels, technisch adviseur slagerij: “Onder het motto van ‘Lekker van bij ons’ startten de leerlingen met ‘hespen van bij ons’ en ‘kruiden van bij ons’. Met varkens van eigen bodem – milieubewust en diervriendelijk gekweekt – gingen de leerlingen van 5STa en duaal aan de slag voor het maken van hun kookham. Zeg dus niet zomaar hesp tegen een ham van PIVA.”

Saveurs et Métiers liep van 15 tot 17 januari 2023 in Namur Expo.
Wedstrijd van De Belgische Beenhouwerij met als thema ‘kookham’.
Zondag 15 januari – 10.30-16.30
Meer info: https://www.saveurs-metiers.be/nl/