Workshop met NorthSeaChefs

publish date
10.09.2024

Maandag vond in PIVA - i.s.m. VLAM en de NorthSeaChefs - een bijzondere workshop plaats rond duurzaam gevangen vis. De workshop bood de leerlingen van 7 Gastronomie & Events de kans om te leren van topchefs. De focus lag op het gebruik van minder bekende en duurzaam gevangen vissoorten uit de Noordzee en eigentijdse kooktechnieken. 

workshop met NorthSeaChefs
Workshop onder leiding van Filip Claeys (De Jonkman)

"Deze workshop is een uitstekend voorbeeld van hoe wij onze leerlingen niet alleen vakinhoudelijke kennis meegeven, maar ook een bewustzijn van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid", zegt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen. "Dergelijke initiatieven tonen aan hoe Provinciaal Onderwijs Antwerpen leerlingen voorbereidt op een toekomst waarin duurzaamheid en kwaliteit centraal staan en daarbij rekening houdt met de noden van de sector. Provinciaal onderwijs staat niet alleen garant voor moderne infrastructuur en uitmuntend onderwijs, maar ook voor waardevolle praktijkervaring met vakspecialisten.”

workshop met NorthSeaChefs
Filip Claeys stelt duurzame vissoorten voor

Tijdens de workshop kregen de leerlingen de unieke kans om rechtstreeks te leren van topchefs. Maar liefst negen gerenommeerde chefs, waaronder Filip Claeys (De Jonkman) en Rudi Van Beylen (Hof ten Damme), deelden hun expertise met de toekomstige koks. Onder het toeziend oog van chef-kok Luc Godon en Maarten Greveling, praktijkleerkrachten en beiden lid van het onderzoeksteam van de NorthSeaChefs, werden de leerlingen uitgedaagd om bewust na te denken over de oorsprong en duurzaamheid van de ingrediënten waarmee ze werken.

"We willen onze leerlingen zoveel mogelijk voorbereiden op de realiteit in de horeca. Door samen te werken met de NorthSeaChefs laten we hen zien dat koken meer is dan techniek; het is ook verantwoordelijkheid nemen voor wat we serveren," zegt chef Luc Godon. "Ik breng mijn passie voor duurzame visvangst graag over op deze nieuwe generatie chefs."

Samenwerking met NorthSeaChefs voor een duurzame toekomst

De workshop bij PIVA is onderdeel van een reeks van tien workshops die in 2024 door heel Vlaanderen plaatsvinden, mede mogelijk gemaakt door de steun van OVIS en georganiseerd door VLAM. De NorthSeaChefs, een organisatie die zich inzet voor de promotie van minder populaire en duurzame vissoorten, speelt een cruciale rol in deze workshops. Deze vereniging, opgericht door gerenommeerde chefs Filip Claeys van tweesterrenrestaurant De Jonkman en Rudi Van Beylen van Hof ten Damme, streeft naar een verantwoorde benadering van de visserij. Ze willen de nieuwe generatie chefs bewust maken van het belang van duurzame keuzes in de keuken. De samenwerking met PIVA onderstreept hun missie om duurzame vissoorten te promoten.

workshop met NorthSeaChefs
Vis van bij ons, net zo lekker als kabeljauw

Praktijkgericht onderwijs op maat van de horeca

De workshop sluit naadloos aan bij de kernwaarden van PIVA, waar praktijkgericht onderwijs centraal staat. “Dankzij onze moderne infrastructuur en nauwe samenwerking met de sector kunnen wij onze leerlingen niet alleen een uitstekende theoretische basis meegeven, maar ook waardevolle praktijkervaring bieden met vakspecialisten,' aldus Stijn Jammaers, Technisch Adviseur Hotel van PIVA. 'We zijn trots dat we, door het organiseren van inspirerende en uitdagende workshops, bijdragen aan de ontwikkeling van de volgende generatie culinaire professionals.”

workshop met NorthSeaChefs
Visbereidingen: koud gerookt in Green Egg

Dax Leysen, leerling van het 7de jaar Gastronomie en Events, deelt zijn enthousiasme: "De lessen over de NorthSeaChefs vind ik echt interessant, omdat we niet alleen nieuwe kooktechnieken leren, maar ook meer begrijpen over duurzame visserij en waarom lokale producten belangrijk zijn. Het maakt koken veel bewuster en je denkt beter na over wat je gebruikt."

Het is best schokkend om te horen hoe overbevissing de zeeën leegmaakt,” vult klasgenoot Fatma Amadou nog aan. “De NorthSeaChefs hebben ons vandaag geleerd hoe belangrijk het is om daar bewust mee om te gaan”. “Als we nu niet samenwerken om de oceanen te beschermen, hebben we straks misschien geen vis meer om mee te koken. Ik wil later als chef niet alleen lekker koken, maar ook zorgen dat we nog lang van de rijkdommen van de zee kunnen blijven genieten."

workshop met NorthSeaChefs

NorthSeaChefs die hun culinaire kennis deelden met 7BGE:

  • Filip Claeys – De Jonkman
  • Rudi Van Beylen – Hof ten Damme
  • Stef Vlyminckx – oud-leerling en aan de slag bij Hof ten Damme
  • Tom Bossuyt – Elisabeth Catering
  • Erwin Denys – Rascasse
  • Jeremy Girvan  - GJCook
  • Kevin Teugels – Gourmet Invent
  • Eddy van den Langenbergh – catering VRT
  • Kris Vandorpe – Big Green Egg
workshop met NorthSeaChefs
Winnend gerecht met zeekat

Gastronomisch lunchen in Hof van Leysen

Na de informatie over het doel van NorthSeaChefs, het fileren van vis en kennismaking met verschillende bereidingstechnieken was het tijd voor een culinaire wedstrijd. De leerlingen van 7BGE gingen in teams van 3 aan de slag één van de duurzame vissoorten en ingrediënten uit een mystery box, onder toeziend oog van een NorthSeaChef. De wedstrijd werd gewonnen door Dante, Dina en Monica met hun gerecht met zeekat. Filip Claeys was onder de indruk: "De cuisson, combinatie en kruiding was top! Het gerecht kan zo geserveerd worden in een toprestaurant."

De leerlingen van 7BGE staan op maandag in de keuken van Hof van Leysen en werken samen met de leerlingen van 7BRD in de zaal. Je kan online reserveren voor een gastronomische lunch.

Over VLAM

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) voert promotie voor de producten van de Vlaamse landbouw, tuinbouw en visserij in binnen- en buitenland. VLAM is een privaatrechtelijke organisatie en werkt in opdracht van de Vlaamse overheid en het bedrijfsleven. De promotiecampagnes van VLAM worden grotendeels per product of per productgroep opgezet; ze worden gefinancierd door de betrokken deelsector. Naast de specifieke werking per productgroep voert VLAM ook overkoepelende promotie voor de producten van bij ons.
Meer info: https://www.vlaanderen.be/vlam/