Zes leerlingen vertegenwoordigen PIVA op AEHT-wedstrijd in Riga

publish date
31.10.2024

Op maandag 4 november vertrekken zes talentvolle leerlingen van de provinciale school PIVA naar Riga om deel te nemen aan de prestigieuze AEHT-wedstrijd (Association of European Hotel and Tourism Schools). De 37ste editie van deze internationale competitie brengt hotel- en toerismescholen uit heel Europa samen in Letland.

AEHT Openingceremonie in Riga 5 november
9.00 - 11.00 
Livestream 1
livestream 2
AEHT Galadiner en prijsuitreiking in Riga 8 november
17.00 - 22.00
(Belgische tijd)
Livestream 1
livestream 2
Onze leerlingen komen donderdag in actie
(scroll naar rechts)
7 november Meer info in AEHT app

Update 6 november: PIVA komt donderdag in actie

Onze leerlingen hebben hun internationale teamgenoten leren kennen uit landen als Zweden, Oekraïne, Italië, Litouwen, Oostenrijk, Letland en Pakistan! Samen hebben ze de eerste afspraken gemaakt, menu’s ingediend en plannen gesmeed om straks als sterk team te schitteren. Donderdag is hun grote dag in de competitie!

  • Decathlon: TEAM 8 Amine Meftah met Andrea uit Italië en Renards uit Letland - Donderdag 8.00-12.00
  • Culinary Art: TEAM 18 Daan Hendrickx met Kamile uit Litouwen - Donderdag 12.00-16.00
  • Vegetarian Cuisine: TEAM 11 Geike De Backer met Muhmmad uit Paksistan - Donderdag 12.30-17.00
  • Pastry: TEAM 17 Laurence Verleyen met Ettoré uit Italië - Donderdag 8.15-12.00
  • Restaurant Service: TEAM 15 Rik De Laet met Kathrin uit Oostenrijk - Donderdag 10.30-12.30
  • Tourist Destination: TEAM 7 Sienna Boller met Vanja uit Zweden en Iryna uit Oekraïne - Presentatie op donderdag

Meer info in de AEHT app, PIVA is BE002.

Deelnemers AEHT 2024 in Riga
Sienna, Amine, Laurence, Daan, Geike en Rik nemen deel aan AEHT 2024

PIVA neemt sinds de start in 1988 jaarlijks deel aan deze wedstrijd en biedt zo haar leerlingen de kans om internationale ervaring op te doen. Naast vakkennis en creativiteit draait de AEHT-wedstrijd vooral om samenwerking. Deelnemers worden gekoppeld aan internationale studenten en krijgen vervolgens beperkte tijd om samen een recept of presentatie uit te werken. Dit betekent niet alleen het verdelen van verantwoordelijkheden, maar ook het overbruggen van taalbarrières en culturele verschillen. Het goed beheersen van de Engelse taal en efficiënt communiceren zijn cruciaal voor succes.

Talentvolle PIVA-leerlingen in diverse disciplines

De PIVA-leerlingen vertegenwoordigen de school in verschillende competities, variërend van toerisme tot culinaire kunsten:

  • Sienna Boller uit Ekeren (6 Toerisme) – Tourist Destination
  • Amine Meftah uit Hoboken (6 Restaurant en Keuken) – Decathlon
  • Laurence Verleyen uit Zele (6 Bakkerij technieken) – Pastry
  • Daan Hendrickx uit Brasschaat (6 Horeca) – Culinary Art - Livestream 6/11 en livestream 7/11
  • Geike De Backer uit Bornem (6 Horeca) – Vegetarian Culinary Art
  • Rik De Laet uit Burcht  (5 Horeca) – Restaurant Service - Livestream 6/11 en livestream 7/11

Naast vakkennis en creativiteit draait de AEHT-wedstrijd vooral om samenwerking. Elke deelnemer vormt een team met buitenlandse studenten en moet binnen korte tijd een recept of presentatie uitwerken. Dit betekent niet alleen het verdelen van verantwoordelijkheden, maar ook het overbruggen van taalbarrières en culturele verschillen. Het goed beheersen van de Engelse taal en efficiënt communiceren zijn cruciaal voor succes.

Deelnemers AEHT 2024 in Riga
Laurence en Geike in actie, Sienna op Cruise Event Antwerpen

Bevlogen voorbereiding op topniveau

De leerlingen hebben zich intensief voorbereid op de wedstrijd. Zo experimenteert Laurence Verleyen op PIVA alvast met decoraties en glutenvrije technieken, ondanks dat ze pas in Riga haar wedstrijddessert met een buitenlandse teamgenoot zal samenstellen. Laurence traint ook haar Engels via Duolingo en kijkt naar kookprogramma’s zoals Masterchef om zich optimaal voor te bereiden. “Ik zit al op dag 609 van Duolingo en oefen thuis met mijn mama”, vertelt Laurence. Eerder dit jaar won ze zilver op de nationale AEHT Cornet Trophy.

Geike De Backer neemt deel aan de nieuwe competitie Vegetarian Culinary Art, die dit jaar aan de AEHT-competities wordt toegevoegd. Ze volgt een speciaal traject op PIVA, omdat ze reeds een diploma bakkerijtechnieken heeft. Ze volgt nu 28 lesuren technische en praktijkvakken, waarvan 8 uur werkplekleren in verschillende restaurants. Voor haar is het de eerste wedstrijd: "Het is een uitdaging, maar zo hoort het ook." Ze kreeg ook nog extra tips van Chef Kevin Verdyck van CVO Vitant, gespecialiseerd in groenten, fruit en kruiden.

Voor Sienna Boller is Riga bekend terrein. Vorig jaar won ze goud in een internationale wedstrijd voor leerlingen uit de creatieve sector met haar ontwerp voor een kindvriendelijke en duurzame reis door Letland. Brengt Riga haar opnieuw goud in Tourist Destination?

Deelnemers AEHT 2024 in Riga
Daan, Amine en Rik in actie

Daan Hendrickx behaalde vorig jaar brons op de nationale AEHT Cornet Trophy in de categorie Culinary Art en bouwt verder op zijn expertise in pekeltechnieken. Coach Vermeerbergen is trots op zijn inzet: “Hij komt zelf met creatieve ideeën en technieken. Thuis experimenteerde hij al met drie bereidingen van haring, die we verder finetunen als voorbereiding op de wedstrijd.”

Amine Meftah neemt deel aan de competitie Decathlon, een kookestafette waarbij sommige onderdelen in team worden uitgevoerd en andere individueel. Snel communiceren en tijdmanagement zijn cruciaal. Amine: “Waar ik vooral nerveus voor ben, is het koken voor een jury. Maar ik heb er veel zin in en ben dankbaar voor de kans die ik krijg.”

Rik De Laet neemt voor het eerst deel aan een wedstrijd. In Riga strijdt hij mee in de competitie Restaurant Service. Rik doet praktijkervaring op bij o.a. Chef’s Table maar voor de wedstrijd oefent hij extra op het bereiden van cocktails en technische vaardigheden. “Ik ben toch vooral nerveus voor het onderdeel showcooking, het flamberen van banaan of Cherry Jubilee. Wat ik precies zal moeten tonen aan de jury, zal pas bekend worden in Riga.” “Beleving wordt weer belangrijker in de restaurants en dus wint showcooking weer aan belang,” weet maître Van Dessel.

Internationale kansen voor PIVA-leerlingen

"Ik ben bijzonder trots op de inzet van onze leerlingen in internationale competities zoals AEHT”, zegt Toon Veelaert, algemeen directeur van PIVA. “Deze ervaringen bereiden onze leerlingen niet alleen voor op een succesvolle carrière in de horeca en toerismesector, maar stimuleren ook hun persoonlijke groei. Bij PIVA zetten we in op grensverleggend leren, en internationale wedstrijden zoals deze geven onze leerlingen een unieke kans om hun talenten te tonen en te ontwikkelen.”

37th AEHT Annual Conference and Competitions

Maandag 4 tot zaterdag 9 november
Locatie: Riga Technical School of Tourism and Creative Industry in Riga, Letland
Website: https://aeht.rtrit.lv/

PIVA in de pers