7e jaar traiteur en vleesspecialiteiten

Het 7de specialisatiejaar Traiteur en Vleesspecialiteiten is een absolute meerwaarde voor onder andere de moderne slager. De opleiding scherpt je culinaire vaardigheden verder aan en geeft je de mogelijkheid om later een uitgebreide traiteurdienst aan te bieden. Niet alleen feestelijke aangelegenheden (buffetten, recepties, walking dinners,…), informele etentjes (tuinfeesten, barbecue, wok, gourmet,…) maar ook de dagelijkse snelle hap. De consument stelt hoge eisen aan deze gebruiksklare maaltijden en verwacht niet alleen kwaliteit op zijn bord, de gerechten dienen ook mooi gepresenteerd te worden en hygiënisch bereid.

Kom je uit een andere studierichting en heb je een basiskennis van voeding dan bieden wij jou een stevige kennismaking in de geheimen van vlees, een meerwaarde voor uw latere professionele carrière.

Deze praktische vorming, gecombineerd met algemene en technische vakken geeft je de nodige handvaten om een eigen zaak te starten. Sluit je als beroepsleerling dit jaar succesvol af, dan behaal je ook je diploma. Heb je een technische richting gevolgd, dan krijg je vrijstellingen voor de algemene vakken.

Wie ben je?

Je wil je kennis en vaardigheden verder aanscherpen of uitbreiden! Je wil als toekomstig (culinair) slager of traiteur nog de laatste kneepjes van het vak onder de knie krijgen. Je wil vooral jezelf uitdagen om voortdurend bij te leren en jezelf te verbeteren.

Wat leer je zoal?

  • Je verdere ontwikkeling als culinair slager vormt de hoofdbrok. Zowel in de warme als koude keuken ga je uitgebreid aan de slag. Het technisch proces, je eigen creativiteit, spitsvondigheid én zelfstandigheid staan hierbij centraal.
  • Je bereidt vleeswaren vanuit een ander perspectief: andere vleessoorten of andere technieken, duurdere grondstoffen of net die waar je nog niet aan dacht… Ook hier is ruimte voor creativiteit, nieuwe en vernieuwende ideeën.
  • De verschillende activiteiten in de slagerijwinkel of traiteurzaak bekijk je als mogelijk zaakvoerder. Het assortiment, de presentatie en klantvriendelijkheid combineer je met prijsberekening, management en marketing. Ook foutenanalyse en klachtenbehandeling krijgen hun plaats.
  • Hygiëne, HACCP en tracering behouden uiteraard hun prominente stek.
  • Ook je algemene vorming wordt niet uit het oog verloren en verder uitgediept.
  • Bekijk de lessentabel onderaan de pagina.

 

Je krijgt les van

  • een team met jarenlange ervaring als leerkracht, elk met een eigen achtergrond als zelfstandige zaakvoerder of teamleider van topslagerijen, in de vleesindustrie en de bio-sector. Dit team wordt verder aangevuld met een ervaren chef uit de keuken.
  • leerkrachten die geen uitdaging uit de weg gaan, zichzelf constant bijscholen en mee zijn met blijvende trends en minder blijvende hypes.
  • vakmensen die zeer graag hun kennis met je delen en die de passie voor slagerij ook bij jou wakker houden.

Nog meer troeven:

  • Je leert en werkt in hypermoderne slagerijlokalen en keukens die voldoen aan de strengste HACCP-regels en voorzien van alle hedendaagse machines. Dit wordt gecombineerd met zeer goed uitgeruste slagerijkeukens.
  • Je maakt actief deel uit van de slagerijwinkel en maakt hem samen met de gehele afdeling tot een succes.
  • Je maakt deel uit van een hechte groep leerlingen en leerkrachten die mekaar kennen, voor mekaar opkomen en beroepsfierheid ontzettend belangrijk vinden.
  • Je bezoekt gerenommeerde zaken en bedrijven in binnen- en buitenland.
  • Je doorloopt een blokstage van acht weken in zeer uiteenlopende bedrijven, in binnen- en/of buitenland.
  • Na je studies kan je via Erasmus+ een uitgebreide stage volgen in het buitenland, een echte aanrader.

Wat kan je ermee?

  • Slager is een knelpuntberoep, er zijn duizenden openstaande jobs.
  • Je hebt een stevige basis om als zelfstandig slager/traiteur aan de slag te gaan.
  • Er is een heel scala aan mogelijke verdere studies. Een voorbeeld hiervan is de professionele bachelor Agro -en biotechnologie -voedingsmiddelentechnologie waarna je aan de slag kan als voedingstechnoloog, kwaliteitsmedewerker, FAVV-controleur, enz.

Lessentabel

AV levensbeschouwelijk vak 2
AV lichamelijke opvoeding 2
AV  project algemene vakken 6
AV Frans 2
     
TV slagerij 4
     
PV praktijk vleeswaren 4
PV praktijk culinair warm 6
PV praktijk culinair koud 6
     
  Totaal aantal uren 32
     
  blokstage slagerij (weken) 8

AV: Algemeen Vak, TV:Technisch Vak, PV: Praktijk Vak